fbpx

Lieve vaders en moeders

Liefde voor jezelf

Lieve vaders en moeders

Voor alle lieve vaders en moeders, die (bijna) allemaal bescheiden zijn opgevoed. Die zich altijd moesten gedragen, eerst aan anderen denken en vooral niet te veel moesten opvallen. Voor al die prachtige en onbaatzuchtige ouders die zichzelf nog steeds wegcijferen en de zorg voor anderen voor laten gaan. Vraag jezelf eens af: doe jij jezelf en je eigen verlangens geen tekort? Als we altijd bezig zijn met anderen, wie denkt er dan aan jou? Schep je zo geen valse verwachtingen naar anderen, inclusief teleurstellingen?

Kinderen kopiëren wat je doet

Bedenk eens welk voorbeeld jij op deze manier aan je kinderen geeft. We willen dat ze gelukkig zijn en het beste uit zichzelf halen. Maar met een voorbeeld van jezelf wegcijferen of naar goedkeuring zoeken bij anderen, wordt je kind echt niet beter. Kinderen kopiëren wat je doet, niet wat je zegt. Dus zeg eens eerlijk, geef jij het juiste voorbeeld? Geloof jij in jezelf, heb je schijt aan de mening van anderen en durf jij je kop boven het maaiveld uit te steken? Of ben je bang voor afwijzing als je aan jezelf denkt in plaats van aan anderen?

Een zelfbewuste generatie

Ik geloof dat het onze taak is, als liefdevolle ouders, om een zelfbewuste generatie groot te brengen. Een generatie die zichzelf op nummer 1 zet, in zichzelf gelooft en een eigen pad durft te volgen. Niet een generatie die eerst van alles moet afleren wat ze onbewust bijgebracht is. De sleutel is simpel, zelfliefde! Zet jouw eigen behoeftes op de eerste plaats, accepteer jezelf met alles wat er is, schaam je niet voor je emoties – ook mannen mogen huilen. Geef jezelf goedkeuring om er te zijn en zoek het niet bij anderen, die zijn namelijk ook op zoek naar goedkeuring. Op deze manier ben je puur en authentiek en geef je je kinderen toestemming om puur te blijven.