fbpx

Moeder Aarde

Plastic maaginhoud Albatros kuikens

Moeder Aarde

Ik voel al een tijdje een sterke behoefte om dit artikel te schrijven. Hoe we met z’n allen bezig zijn om de aarde te verzieken, gaat me echt aan m’n hart. Misschien is het altijd al zo geweest en zag ik het eerder niet. Nu ik er eenmaal bewust van ben, kan ik niet meer wegkijken. Het sloeg eigenlijk pas echt in bij de berichten over de insecten daling. Niet dat ik zo dol ben op insecten, maar als je beseft hoe belangrijk die beestjes zijn voor de gehele voedselketen wordt het een ander verhaal. Ja  ja, de bloemetjes en de bijtjes voor de bestuiving en zo, maar ook de bodemdiertjes om de grond vruchtbaar te houden en als voedsel voor de volgende schakel in de keten. We kunnen er wel steeds schakels tussenuit halen, maar uiteindelijk trekken wij als eindgebruikers echt aan het kortste eind. Zelfs Kinderen voor Kinderen zingen erover met ‘Red de Bij’, dus dan zal het best serieus zijn toch?

Plastic afval boycotten

Ik weet nog wel afgelopen zomer in Legoland. Super leuke dag gehad. De onderwaterattractie bleef me nog lang bij. Niet omdat het zo leuk was maar omdat er werd geëindigd met de gemiddelde maaginhoud van zeevogels. Eén en al plastic! Ik liep huilend door een pretpark. Misschien niet zo gek als je bedenkt dat minstens 70% van ons afval uit plastic bestaat, even een grove inschatting van ons afval thuis. Extra plastic om je komkommer, plastic zakjes bij de groenteafdeling, plastic bordjes en bestek voor een feestje. Boycotten die handel en zo veel mogelijk plastic afval reduceren! Mocht je nog geen afval scheiden thuis, begin er gewoon mee. Je zult merken dat het echt een sport wordt en het geeft een heerlijk gevoel om al je ingezamelde afval in de verschillende bakken te deponeren. Leuk ook om te doen met je kids!

Wat kun je zelf doen om de aarde te helpen?

Natuurlijk zijn de grote klappers te behalen via de politiek en multinationals (duurzaamheid boven economische groei plaatsen of de ontbossing van de Amazone stoppen voor onder andere palmolie), maar dat is niet zomaar gebeurd. Wat je wel per direct kunt doen zijn kleine stappen zetten. Al is het maar één goede daad per week. Dat zijn er 52 per jaar en als we het met z’n tienen doen, zijn het er al 520 per jaar. Dit zijn opschieters! Plaats een insectenhotel in je tuin of plant struiken waar bijen en vlinders dol op zijn. Laat de auto een keertje staan, ga carpoolen, neem de trein of werk thuis. En wat dacht je van een dagje geen vlees eten? De uitstoot van een koe is mega en de productie van veevoer gaat door de intensiviteit van de landbouw en bestrijdingsmiddelen ten koste van onze bodemkwaliteit – wat de bodemdiertjes niet leuk vinden. Eet wat vaker biologisch. Goed voor jezelf om minder landbouwgif binnen te krijgen en wederom een high five van de bodemdiertjes en alle andere dieren die afhankelijk zijn van het grondwater.

We kunnen niet meer wegkijken van klimaatverandering

Zo zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen. Voel je absoluut geroepen om jouw tips en dit artikel te delen zodat we van elkaar kunnen leren. We kunnen niet meer wegkijken van klimaatverandering lieve mensen. Moeder Aarde schreeuwt om hulp en wij zijn het verplicht om te luisteren. Doe je het niet voor haar, doe het dan voor je kinderen en alle volgende generaties!

Just be the change!

De foto van de Albatros is afkomstig van de Amerikaanse fotograaf Chris Jordan. Enkele jaren geleden fotografeerde hij de maaginhoud van Albatros kuikens op Midway atol, een kleine eilandengroep in de Stille Oceaan.