fbpx

Een duurzame werkplek door Feng Shui

Een duurzaam interieur door Feng Shui met gelukkige medewerkers

Een duurzame werkplek door Feng Shui

Wist je dat duurzaamheid binnen organisaties heel goed past bij Feng Shui? Ik schreef er in samenwerking met BeSpark, een ontwerper en bouwer van interieurs voor kantoor, vastgoed en labs, een blog over.

Paula van Diepen is bezig met het energieniveau en de sfeer op de werkvloer. Waarschijnlijk is dit  niet het eerste waar je direct aan denkt bij duurzaamheid. Volgens Paula is deze combinatie juist  heel logisch.

Als je over energie praat dan heb je het óók over gevoel. Je gevoel bepaalt alles wat je ervaart en doet. In een split second weet je of je een klik hebt met iemand en of ruimte prettig aanvoelt. Alles is energie, daar is Paula van overtuigd.

Transformatie naar een menselijke organisatie

Dit geldt ook voor ondernemen. Het is niet voldoende om alleen te focussen op een product, dienst of vaardigheden van het personeel en de bedrijfsstructuren. Het gaat veel verder dan dat. Het draait om de sfeer binnen de organisatie. Mensen zijn gemaakt om te verbinden en om samen  te groeien, ook op de werkvloer. Daar worden we gelukkig van! Hoe beter iemand zich voelt, hoe fijner het is om samen te werken. Het creëren van een prettige werksfeer voor alle medewerkers is daarom noodzakelijk.

Jezelf zijn en je kunnen ontwikkelen in een organisatie

Paula benadrukt: ‘Als er ruimte is om talenten te ontdekken en in te zetten, kun je enorm groeien als individu. En dat is waar het tegenwoordig om draait. We streven naar voldoening in ons werk en verlangen naar erkenning om wie we écht zijn. Iedereen is uniek en werkt op een eigen manier.  Competitie of strijd is overbodig. In een ideale wereld ga je met een glimlach naar je werk, benut je jouw volledige potentieel en heb je plezier met collega’s. De energie op de werkvloer zorgt ervoor dat je lekker in je vel zit en energiek naar huis gaat. Dan ben je thuis ook een leuker en actiever mens.’

Hoe kun je dit als werkgever faciliteren?

Volgens Paula met behulp van Feng Shui, ‘Happy Vibes’ zoals ze dit zelf noemt. Feng Shui is een oosterse filosofie die gaat over harmonie en balans in een omgeving. Het bevordert positieve energie en welzijn door middel van de inrichting van ruimtes, doordachte plaatsing van meubels, objecten, kleuren en decoratie.

Denk aan een brainstormruimte op de juiste plek of een ruimte om te ontladen. En wat dacht je van een relaxruimte om even tot jezelf te komen? Zo creëer je een positieve sfeer én speel je in op de behoefte van alle medewerkers.

Meer dan alleen Feng Shui

Een goed ingerichte ruimte is geen garantie voor ‘Happy Vibes’. Het begint, zoals eigenlijk met alles in het leven, bij jezelf. Je moet lekker in je vel zetten om dat fijne gevoel te kunnen ontvangen. Veel mensen voelen angst en weerstand om hun kwetsbaarheid te laten zien, terwijl kwetsbaarheid de grootste kracht is. Volgens Paula van Diepen is een Ademceremonie op de werkvloer een goed idee. De ene keer ervaar je complete rust en ontspanning, de andere keer krijg je inzichten die je verder helpen. Het brengt je dichter bij jezelf én je collega’s. Het brengt wederzijds begrip, acceptatie en diepgang in je relaties.

De visie van Paula

‘Mijn visie is dat een organisatie een hoger doel heeft dan alleen werk verschaffen en winst behalen. Naast deze doelen kun je ook een community vormen waarin iedereen de ruimte en het vertrouwen voelt om zich te ontwikkelen en het plezier en de waarde van duurzame relaties te ervaren.’

Paula zet Feng Shui en de kracht van adem in om de energie in een organisatie en de medewerkers naar een hoger level te brengen. Wil je meer weten over haar aanpak? Kijk dan op haar website of laat je inspireren op Instagram, Facebook of LinkedIn.