fbpx

Geheime liefdesaffaire na 500 jaar onthuld

Geheime liefdesaffaire na 500 jaar onthuld

Afgelopen zomer stond de workshop wichelen en pendelen van The House Whisperer, Christian Kyriacou op de agenda. Het opsporen van leylijnen, wateraders en andere energieën behoorde tot het programma. Super interessant en een prachtige aanvulling op een Feng Shui analyse. De workshop overtrof echter alle verwachtingen. Dat we een 500 jaar oude liefdesaffaire op het spoor zouden komen, waarin vier van de aanwezige cursisten een rol speelden, had niemand vooraf kunnen bedenken. Maar hé, dat toeval niet bestaat is mij inmiddels wel duidelijk.

Energetische muren van kasteel Culemborg
Na de instructie en flink wat oefenen met wichelroede en pendel, kregen we een kaart van een ruïne van wat vroeger kasteel Culemborg was. De aanblik van het kasteel gaf mij direct een gevoel van onbehagen. Ik vroeg mij af waarom. Zou ik daar in een vorig leven gewoond hebben? De pendel gaf een bevestigend antwoord. Zoals vaak geldt in de spirituele wereld, vraag je vooraf toestemming om een gebouw of persoon te meten. Drie van de cursisten kregen in beginsel geen toestemming om het terrein te betreden. Later werd duidelijk waarom. Zij bleken de drie hoofdpersonen van een oud liefdesverhaal te zijn. Toen de groep gereed was om naar het kasteel te vertrekken, begon het ineens te regenen en te onweren. Zou dit een slecht voorteken zijn? Bewapend met paraplu’s stonden we voor de poort. Christian vroDe eg in gedachten toestemming om als groep het terrein te betreden. Geloof het of niet, maar de paraplu’s werden verruild voor zonnebrillen! De gids gaf ons een rondleiding en vertelde over de historie van het kasteel en de bewoners. De voornaamste bewoonster was vrouwe Elisabeth. Ze leefde van 1504 tot 1555 en heeft veel voor de bevolking betekend. Ruim honderd jaar later werd het kasteel bezet door de Fransen die het gebouw volledig hebben uitgewoond. Alle oorspronkelijke muren en vertrekken zijn inmiddels in kaart gebracht. Mochten wij iets opsporen dan was die informatie van harte welkom, alhoewel het overduidelijk was dat de gids zich geen raad wist met een groep malloten met wichelroedes die spraken over energetische muren! Voor degenen die bij de term ‘energetische muren’ hun wenkbrauwen liften, even een beknopte uitleg. In de spirituele wereld verloopt tijd verticaal. Gebeurtenissen spelen zich niet af in chronologische volgorde zoals in kloktijd het geval is. Hierdoor zijn materiële zaken en gebeurtenissen altijd waarneembaar. In onze tijd staat een oude muur er fysiek wellicht niet meer, de energie van de muur is echter nog wel aanwezig. Ook emoties blijven hangen in een energieveld en kunnen dus opgepikt worden. Zo, terug naar de cursus… Een van de deelnemers kwam iets op het spoor met haar wichelroede, ze omschreef het als een soort vluchtweg. Dezelfde dame bleek eveneens zeer intuïtieve gaven te hebben. Zij had de rolverdeling tussen de drie hoofdpersonen namelijk ook al opgepikt. Het was geen toeval dat de gevonden ‘vluchtweg’ een rol speelde in hetzelfde liefdesverhaal.

Een cursiste voelde zich overduidelijk niet op haar gemak
We verzamelden ons allemaal op de betreffende plek, naast een 200 jaar oude boom. Een van de cursisten voelde zich overduidelijk niet op haar gemak. Op het terrein waren tuinmannen aan het werk, één van die mannen hield ons nauwlettend in de gaten. De groep had het niet in de gaten of interesseerde zich er niet voor, maar deze dame voelde zich totaal klemgezet. Zo erg dat ze op een gegeven moment begon te huilen. Zij hield zich verder liever afzijdig. De groep begon te meten en in te voelen om het verhaal van de vluchtweg in kaart te brengen. Aan jou de keuze of je het gelooft of niet, maar het volgende verhaal openbaarde zich. Vrouwe Elisabeth (één van de cursisten) had, zoals in die tijd vaak het geval was, een gearrangeerd huwelijk zonder liefde. Tussen haar echtgenoot en haar hofdame (de cursist die zich zo ongemakkelijk voelde) was echter wel sprake van liefde. Omdat de zus van Elisabeth (uiteraard de derde hoofdpersoon onder de cursisten) geloofde in ware liefde, hielp zij de overspelige echtgenoot en de hofdame om elkaar in het geheim te ontmoeten. Op de plek van de gevonden vluchtweg was in die tijd een oever. De gids bevestigde later dat het aanwezige water rondom het terrein, oorspronkelijk breder was en dat de oever zich destijds inderdaad op de gevonden plek bevond. De zus van Elisabeth had stenen geplaatst om het mogelijk te maken om met een bootje aan te meren, zodat de hofdame en de echtgenoot elkaar ‘s nachts konden ontmoeten. Driemaal raden wie de overspelige echtgenoot was… juist, de tuinman die de ‘hofdame’ zo’n onaangenaam gevoel gaf. Hoe bizar dat al deze personen zich op hetzelfde moment op dezelfde plek bevonden!

Ontrouw en verraad speelde een grote rol
Zoals vaak het geval is, kwam ook in dit verhaal het ontrouw aan het licht. Elisabeth voelde zich verraden en vervloekte haar zus voor haar bijdrage aan de affaire. Je begrijpt dat de hele situatie diepe wonden heeft geslagen die anno 2016 nog steeds voelbaar zijn. Christian liet de drie cursisten zich met elkaar verzoenen bij de grote oude boom om met liefde de wonden te helen. De tuinman hebben we maar buiten beschouwing gelaten. Het was voor de dames een emotioneel proces waar wij allen getuigen van waren.

Helemaal koekoek
Maar wat was nu mijn rol in dit verhaal? Na de dood van Elisabeth en andere personen, kwam Nederland in 1672 onder Franse overheersing. Ook kasteel Culemborg werd door de Fransen bezet. Als rijke edelman heb ik waarschijnlijk in die tijd in het kasteel gewoond. Ik was een eenling en blijkbaar gevoelig voor energieën, waardoor ik het liefdesverhaal heb opgepikt. Ik heb het verhaal opgeschreven maar uit angst om voor gek verklaard te worden, begraven in de tuin. Precies op de plek waar later de 200 jaar oude boom is gegroeid. Ik heb even getwijfeld om het verhaal in dit leven wel te publiceren. Vele onder jullie zullen vast denken dat die Paula helemaal koekoek is geworden en zijn bij de term energetische muren afgehaakt. Toch heb ik me er overheen gezet. Leuk dat jij de moeite hebt genomen om het verhaal uit te lezen. Zijn we samen misschien een beetje gek?

Share