fbpx

Kleur bekennen

Kleur bekennen

Hoe kleuren je leven beïnvloeden

Kleuren spelen een grote rol in ons leven. Ze zijn verweven in onze taal, zoals de spreekwoorden: kleur bekennen, de wereld door een gekleurde bril bekijken of iets in geuren en kleuren vertellen. Zachte kleuren laten donkere en kleine kamers lichter aanvoelen en grote hoge ruimtes worden juist intiemer door de toevoeging van kleur. Met kleur maak je een statement of kun je aspecten in je interieur eruit laten springen. Ook in beroepen wordt veelal gebruik gemaakt van kleur om bijvoorbeeld macht of vertrouwen uit te stralen. Aan de hand van je teint en type kun je ondersteunende kleuren kiezen of laat je persoonlijke gunstige kleuren, gebaseerd op Chinese astrologie, berekenen. In Feng Shui wordt kleuradvies gegeven op basis van de vijf elementen vuur, aarde, metaal, water en hout. Ook onze chakra’s (energiepunten in het lichaam) zijn verbonden aan een kleur. Aan kleuren zijn daarnaast allerlei gevoelens en emoties toegeschreven. In het algemeen maakt blauw je kalm, werkt geel opwekkend en staat rood voor passie of agressie. Redenen genoeg om dieper in te gaan op het onderwerp kleur.

Hoe voelen kleuren voor jou?

Kleuren hebben een eigen trilling. Het hangt van jou persoonlijk – en jouw eigen trilling – af hoe kleuren aanvoelen. Misschien voel jij liefde bij roze en vind jij rood juist intimiderend? Of word je van blauw eerder somber dan kalm? Word je eens bewust van hoe kleuren voor jou persoonlijk voelen en experimenteer ermee. Draag je graag basic kleuren als zwart, wit of grijs? Ervaar dan eens wat een gekleurd item als een vest of sjaal voor je doet. Zie jij je gezicht opleven of juist verbleken bij een bepaalde kleur of verander je van een grijze muis in een femme fatale als je jezelf met opvallende kleuren in de spiegel ziet? Hoe jij je voelt, straal je uit naar je omgeving en volgens de wet van aantrekkingskracht, trek je aan wat je uitstraalt. Zo kan sexy lingerie er ook voor zorgen dat jij je heel vrouwelijk voelt. Onbewust straal je dit uit waardoor je in ene heel andere blikken uit je omgeving kunt krijgen. Een kleur kan je krachtig maken en sterk, maak hier gebruik van bij een sollicitatiegesprek, het geven van een presentatie, als je niet zo lekker in je vel zit of als je gewoon wat extra support kunt gebruiken.

Stap uit je comfortzone en shine

Maar wat als je een kleuranalyse laat doen en de uitkomst bevalt je niet? Er wordt bijvoorbeeld rood geadviseerd terwijl je deze kleur juist liever niet draagt. Wat zegt dit dan over jou? Misschien vind jij rood te opvallend en wil je niet in de middelpunt van de belangstelling staan? Of ervaar je rood als een kleur van passie en liefde en heb je moeite om die gevoelens te uiten? Kleuren kunnen ons op die manier ook een stukje inzicht brengen. Stap gewoon eens uit je comfortzone en laat jezelf zien met alle prachtige kleuren die je in je hebt. Wellicht scheelt het als je beseft dat alles in en om ons heen, dus ook onze gedachten, enkel uit energie bestaan. Door simpelweg die energie te veranderen, bijvoorbeeld met kleur, beïnvloed je jouw leven op een positieve manier. Probeer het eens en laat je verassen! Om met een geijkt spreekwoord af te sluiten: ‘Geef kleur aan je leven!`