fbpx

Let love rule, vooral naar jezelf

Mediteren in vier stappen

Let love rule, vooral naar jezelf

Afgelopen weekend stond bij de Ajna Tempel in Heemskerk een workshop mediteren met Tijn Touber op het programma. Wat was het leuk! Tijn gaf op eenvoudige wijze uitleg en vertelde stap voor stap hoe het werkt. Verlichting leek nooit eerder zo simpel! ‘Hoe dan?’, vraag je je nu vast af. Ik ga het je haarfijn uitleggen.

Eerst een korte introductie van de mind en hoe deze je constant herinnert aan allerlei zaken. De kinderen, het huishouden, je werk, boodschappen, sociale contacten, je relatie en oh ja, ook nog iets met ontspannen en uitrusten. Daarbij steekt ook vaak je ego de kop op met allerlei emoties die om de hoek komen kijken: ‘Doe ik het wel goed? Ben ik wel aardig genoeg? Wat zullen ze wel niet denken.’ Voornamelijk het wegstoppen van vervelende gedachten en emoties zoals angst en onzekerheid voortkomend uit iets van vroeger, kost ontzettend veel energie. Niet gek dus dat we aan het einde van de dag afgepeigerd op de bank ploffen. Waarom laten we ons eigenlijk zo meeslepen door onze gedachten? Omdat we ons ermee identificeren. We denken dat het over onszelf gaat en gaan er als een soort van losgeslagen drama queen helemaal in op.

Maar als we onze gedachten niet zijn, wie zijn we dan? Niet onze emoties want dat zijn alleen maar gevolgen van gedachten. Diep van binnen zijn we nothing but love en willen we allemaal hetzelfde: geliefd zijn en gezien worden. Ook die irritante collega of zeurende buurvrouw. Begin gewoon eens bij jezelf, durf te kijken naar wie je echt bent. De volgende vier eenvoudige stappen van Tijn laten je ervaren hoe.

Stap 1, het fysieke lichaam

Ga lekker zitten op een kussentje of een stoel. Haal eerst bewust adem, neus in en neus uit. De kracht van de adem is een nogal onderschat feit. Voel je hele lichaam: je voeten op de vloer, je billen op het kussentje of op de stoel. Adem bewust in en uit en tel mee, bij iedere ademhaling zak je steeds dieper in je lichaam tot aan je bekkenbodem.

Stap 2, onthechten

Onthechten, loslaten. Allemaal hippe termen maar wat betekent het eigenlijk? Onthechten betekent dat je je niet identificeert met je gedachten, je ziet ze als het ware los van jezelf. Als je dit wilt bereiken is het wel handig als je weet wat er zoal door je hoofd spookt. Stel je voor dat je in de bioscoop zit. Op het scherm voor je worden al jouw gedachten afgespeeld, laat ze maar lekker komen en druk niets weg. Net als bij een echte film bemoei je je niet met het resultaat, dat is tenminste wel de bedoeling in de bioscoop. Als je het lastig vindt om afstand te nemen, probeer jezelf dan een stukje achteruit te positioneren. Ga echt met je bovenlijf een klein stukje naar achteren.

Stap 3, embrace the tiger

Nu je je bewust bent van al jouw gedachten, ga je op zoek naar je emoties. Dit keer niet om weg te drukken maar juist te aanvaarden. Adem in en uit door je hart, maak hem heel groot of diep rood (net wat bij jou past). Kijk maar even wat er omhoog komt, verwelkom het. Ervaar gewoon wat je gevoel te zeggen heeft. Tijn gebruikte een heel mooie zin die ik letterlijk ga citeren: ‘Laat gevoelens niet los, maar laat ze toe. Dan zal het gevoel jou loslaten.’ Vergelijk het met een zeurend kind, dat stopt ook pas al het gehoord is. Die twee minuutjes kosten veel minder energie dan de hele dag het zeurende kind negeren.

Stap 4, spirituele intelligentie

Als je contact maakt met je lichaam, je gedachtestroom rustig krijgt en je gevoelens aanvaard, wordt het stil en kun je je openstellen voor creatieve ideeën en briljante ingevingen. Naast IQ en EQ is er namelijk ook een variant genaamd spiritual quotiënt. The spirit, bron, het hogere zelf of hoe je het dan ook wilt noemen is hetgeen waar je intuïtie vandaan komt. Maar als jij de hele dag bezig bent met wat anderen van je vinden, de boodschappen of je werk, sta je niet open voor de geniale plannen die onder de oppervlakte borrelen. Als je meer rust creëert leef je in een flow en komen dingen gewoon op je pad. We kennen het allemaal wel, de beste ingevingen ontstaan spontaan. Als je lekker onder de douche staat of rustig op de wc zit bijvoorbeeld, niet als je aan het stressen bent om een deadline te halen. Merk je dat je gedachten weer een loopje met je nemen? Ga mediteren of neem ter plekke een moment bewust afstand en zeg tegen ze: ‘Ik heb je gehoord en het is oké.’ Het leven wordt een stuk simpeler als je leeft vanuit je hart zonder je te laten meeslepen in het drama van gedachten en oude shit. Grote kans dat je omgeving als vanzelf meegaat in jouw flow. Dus speciaal voor valentijnsdag zeg ik: ‘Let love rule en vooral naar jezelf’.